Ako to vzniklo?
Covid-19
Všetko to začalo počas pandémie covid-19. Keď bol svet zavretý, voľného času bolo viac než dosť a s kamarátom sme ho trávili premýšľaním, ako by sme mohli začať podnikať. Pochádzame z chudobných a rozvedených rodín, takže peňazí u nás nikdy nebolo nazvyš. Od šestnástich sme chodili na brigády, ja konkrétne som chodil až do Ružomberka, pretože v okolí Martina som si nedokázal nájsť prácu. Bolo to náročné, ale naučilo nás to vážiť si peniaze a možnosti. Potom neskôr sme spoločne začali pracovať ako predajcovia v elektre, pretože sme mali prehľad o tom že predajca je najviac uznávaná profesia... kým som nezbadal na bazáre ponuku: „Odstúpim kaviareň.“ Povedal som si: Prečo nie? Nemali sme skúsenosti, nemali sme peniaze, ale bolo v nás odhodlanie.
Iba to začína..
7.12.2022
21:11
Napísal som majiteľovi inzerátu 7. decembra 2022 o 21:11. Odpovedal mi, ešte v ten večer že je to ešte aktuálne, a na druhý deň sme sa dohodli, že si zavoláme. Všetko sa začalo rozbiehať.
Moja prvá cesta viedla do banky. Chcel som si vziať úver, ale narazil som na prvý problém – zmluvu som mal na dobu určitú, čo pre banku predstavovalo očividne riziko. Aby som to vyriešil, išiel som za šéfom v elektre s výhovorkou, že chcem kúpiť nové auto, a poprosil som ho o predĺženie zmluvy. Našťastie súhlasil, a tak som urobil ďalší krok vpred.
Ani to však nestačilo. Tak som išiel za spoločníkom, aby urobil to isté pretože sme potrebovali pokryť omnoho väčšie náklady. Po jednoduchej debate sme všetko zorganizovali a podpísali zmluvu s pôvodným majiteľom a išlo sa do toho.
Maximum
za
Minimum
V kaviarni sme videli potenciál, ale bola stará a potrebovala úpravy. Na veľkú renováciu nebol čas ani peniaze, takže sme museli zvládnuť maximum za minimum. Začali sme čistiť, upravovať, opravovať a pripravovať všetko na otvorenie.
Do toho sme stále pracovali v elektre, takže cez voľno sme tam boli od rána do večera a po práci aj po večeroch, čo sa dalo. Nanešťastie, 25. januára som skončil v nemocnici s otravou jedlom. Hoci ma na druhý deň pustili, nemal som dostatok síl a všetko sa ešte viac skomplikovalo. Kolega ostal na všetko sám..
Posledné detaily sme doladili doslova na poslednú chvíľu. Ešte 31. januára večer (deň pred otvorením) nás moja bývalá kolegyňa Lucka učila, ako správne pripraviť kávu. Kaviareň sme chceli otvoriť 1. februára, takže už nebol priestor na chyby.
„Celkom Dobré"
:)
Prvý deň bol plný očakávaní a nervozity. Prišiel prvý zákazník, objednal si espresso a s kolegom sme netrpezlivo čakali, čo povie. Po chvíli kývol hlavou a povedal: „Celkom dobré.“ Bola to jednoduchá veta, ale pre nás znamenala obrovskú úľavu.
Od toho dňa sme sa neustále zlepšovali a vytvorili si zásadu „Preparato Correttamente". Aj keď kaviareň nebola luxusná, ľudia si ju obľúbili pre jej dostupnosť, bezproblémové parkovanie, jednoduchú, pohodovú atmosféru a najmä kvalitu.
„Preparato Correttamente"
pripravené správne
Naša zásada a jedinečnosť ktorú si chceme udržiavať poznamenáva priamo na dátum 25.1.2023 kedy som skončil v nemocnici, v ten deň sme ešte nevedeli ako presne chceme kaviareň nazvať.
Kým kolega nepovedal CORRETTO, väčšina ľudí to pozná pod kávovým nápojom s alkoholom, pre nás to ale znamená slovo správne, je to známa chyba v gastronómií, kedy zamestnanci nevedia ako správne sa majú starať o potraviny a potom zákazník môže skončiť s takým istým problémom ako ja.
Záver
this is not the end yet
Takže dúfame, že keď už viete aký je teda ten "legendárny" príbeh, tak nás neuvidíte len ako kaviareň, ale miesto kde socializácia je základ, šálka espressa dosahuje maximálny možný štandard, limonáda je vždy z čerstvého ovocia a čaj je čajom a nie vrecúško s kúskom arómy.